Afdrukken

Je ouders hun levensverhaal cadeau geven

Kinderen kunnen hun ouders stimuleren om de herinneringen over hun leven te vertellen op een videofilm. Zo’n cadeau is een prachtige manier om die herinneringen te bewaren voor later.

Veel ouderen hebben behoefte om aan hun kinderen en kleinkinderen te vertellen over vroeger. Ze hebben veel herinneringen aan hun eigen leven en dat van hun gezin. In het gewone contact komt het er vaak niet van om daar uitgebreid bij stil te staan. Het filmen van een video-interview maakt het mogelijk om daar dieper op in te gaan. Daarmee kun je het ook goed bewaren voor later. De Wijchense videoproducent Vuursteen Communicatie biedt dit product aan.

‘Het idee is ontstaan toen in de familie een geluidsopname werd gevonden van een overleden familielid die voor de microfoon van een lokale omroep over zijn inspiratie en beroepskeuze vertelde. Dat bleek voor de kinderen nieuw en bijzonder waardevol. Waarom zou je dan zulke verhalen nog aan het toeval overlaten? Mensen denken soms dat hun leven niet zo interessant is, maar als we met hen praten is verbazend hoeveel zij te vertellen hebben en hoeveel ze zich herinneren. Het is fijn om dat alles op een rijtje te krijgen en vast te leggen. Natuurlijk is het goed mogelijk om zelf te filmen, maar een professioneel interview neemt meer afstand en weet er meer uit te halen’, aldus Paul Simons, regisseur bij Vuursteen Communicatie.

Hoe gaat het in zijn werk? ‘De kern is een uitgebreid interview op video, waarin de belangrijkste thema’s aan bod komen: opleiding/werk, maatschappelijke rollen, de liefde, de kinderen, moeilijke momenten zoals scheiding of ziekte, maar ook de manier van leven, de waarden die centraal stonden, de kijk op leven met een grote L. Een goed en openhartig gesprek dus, zonder zelfcensuur en het liefst voorzien van levendige voorbeelden en anekdotes. De thema’s worden enkele weken van tevoren aan de keukentafel doorgenomen, zodat er alle tijd is om zich voor te bereiden en na te denken. Het interview op een zelfgekozen locatie duurt zo’n twee uur. Tijdens de (lichte) montage kan het verhaal worden geïllustreerd met foto’s of filmpjes uit het thuisarchief. Daarna kun je ervoor kiezen om de video samen te bekijken of te bewaren tot een bijzonder moment later.’, zo vertelt de ervaren videoproducent die veel reportages en documentaires maakt, zowel voor opdrachtgevers als voor televisie.

De prijs ligt tussen 400-600 euro, incl. BTW, afhankelijk van de wensen.