Afdrukken

Voorlichtingsprogramma's bevolkingsonderzoek darmkanker online

op .

Nu de voorlichtingsprogramma’s van het RIVM (Rijksinstituut Volksgezondheid en Milieu) te Bilthoven op haar website zijn geplaatst zijn de werkzaamheden voor Vuursteen Communicatie aan deze campagne voorlopig afgerond. Het audiovisuele voorlichtingsmateriaal waar Vuursteen Communicatie met HPM uit Arnhem (camerawerk) aan samenwerkte, bestaat uit:

  • Terugblik op het voorbereidingsproces
  • Programma over de zelfafnametest en het vervolgonderzoek (coloscopie)
  • Drietal interviews met professionals over het bevolkingsonderzoek
  • Drietal interviews met deelnemers aan het bevolkingsonderzoek

Paul Simons: ‘Per 1 januari 2014 start het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) een nieuw bevolkingsonderzoek voor vrouwen en mannen tussen de 55 en 75 jaar. Met een eenvoudige test kunnen mensen dan in een vroeg stadium te weten komen of zij darmkanker hebben en dan kan dat goed behandeld worden. Het bevolkingsonderzoek wordt begeleid met veel informatiemateriaal om iedereen in die leeftijdscategorie goed voor te lichten wat het inhoudt. Dan kan men een weloverwogen keuze maken om wel of niet mee te doen’, aldus Simons.
Hij maakte voor het RIVM een programma over de test, over het vervolgonderzoek en filmde interviews hoe mensen tegen het onderzoek aankijken. Deze programma’s staan nu allemaal op internet, voorzien van ondertiteling voor slechthorenden en extra commentaar met beeldbeschrijving voor slechtzienden.
‘Fascinerend vond ik bij het filmen van een inwendig onderzoek om beelden van de darmwand te zien. Zo prachtig van structuur en kleur, met die plooien. Deels hebben we in een ziekenhuis gefilmd, maar ook gewoon bij mensen thuis. Iemand bij wie tijdens de proefperiode na zo’n test darmkanker werd gevonden en inmiddels volledig is hersteld, is in het interview een warm pleitbezorger voor deelname aan dit bevolkingsonderzoek. Anderen hebben hun eigen overwegingen. In totaal hebben we zes interviews gefilmd. Voor mij werd de maatschappelijke impact van deze ziekte door dit project erg duidelijk. Ik vind het mooi om daaraan mee te werken!’

Opnames RIVM Bilthoven