Afdrukken

Voltooiing documentaire 'Licht van Tabor'

op .

Vuursteen Communicatie ontwikkelde in samenwerking met Free Spirits Film uit Gouda een 50 minuten durende documentaire over de verwerking van kanker, 'Het Licht van Tabor'.

Simons:  ‘Als kanker mensen overkomt, dan rijzen er veel levensvragen, ongeacht of je nu wel of niet gelooft. In het ziekenhuis wordt gewerkt aan het lichamelijk herstel , maar wat heeft je ziel nodig? Hoe kun je ervoor zorgen dat je er sterker uitkomt? De titel is deels een verwijzing naar het voormalige therapiecentrum Taborhuis in Nijmegen waar veel aandacht werd besteed aan het geestelijk herstel van kankerpatiënten.’ De documentaire bevat gesprekken met hulpverleners en met (ex)kankerpatiënten. Simons was het meest geraakt door de openhartigheid en het vertrouwen waarmee de mensen over de beleving van hun ziekte vertelden. ‘Echt dapper dat mensen de grote vragen onder ogen durven zien. En het blijkt dat spiritualiteit, in welke vorm dan ook, een enorme bron van kracht kan zijn. Ik vond het zelf bijzonder inspirerend om te luisteren naar die verhalen. Deze ex-patiënten zijn zo met de essentie van het leven bezig dat zij een boodschap hebben voor de hele wereld.’


Tijdens een proefpresentatie waren de eerste reacties lovend over het verstillende en het integere karakter van de film. De documentaire zal worden vertoond op bijeenkomsten met hulpverleners om inzicht te geven in de geestelijke behoeften van patiënten. Ook zullen de makers deze aan enkele omroepen aanbieden om te kijken of landelijke of regionale uitzending mogelijk is. Daarnaast denken zij de film te gebruiken op voorlichtingsavonden voor kankerpatiënten.